Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Vogelgat

Om verschillende redenen hebben sommige gebouwen speciale ingangen voor vogels. De duiventoren is een variant van het kippenhok: dankzij de vogelgaten zijn er dagelijk verse eitjes en een mals duifje op zijn tijd.
De invliegopeningen in de topgevels van gebouwen waarvan de eigenaar het recht had om duiven te houden (de verlening ervan was een heerlijk recht) dienen hetzelfde doel. Maar er is niet steeds een til binnen te vinden. In sommige gevallen is de nestholte in de muur uitgespaard, zo dat deze van binnen uit bereikbaar was door een steen weg te halen. Op grond van eeuwen ervaring wist men welke maat vogelgat geschikt was voor een bepaalde vogel. In verband hiermee werd er bij veel vogelgaten een uitstekende vliegsteen onder de opening geplaatst. Dat is handig voor een duif, een zwaluw heeft die hulp niet nodig.
Interessant zijn de gaten die vaak onder de daklijst te vinden zijn. Dit zijn kortelinggaten, die na de bouw als vogelgat konden gaan fungeren. Soms als nestholte in de muur, met een steen met kleine invliegopening aan de buitenzijde en een losse afsluiting aan de binnenzijde. Soms ook waren ze helemaal niet afgesloten en dan bedoeld om bepaalde vogels de zolder binnen te lokken. Het ging dan om vogels die graag insecten eten, zodat de bewoners daarvan geen last meer hadden.
Een vogelgat is meestal, maar niet altijd in de muur is aangebracht. Heel bekend is het uilenbord, maar ook een uilenpan kan deze nuttige vogel binnenhalen (al is de uil minder handig voor degene die een ongestoorde nachtrust wil). Kleinere klokpannen zijn geschikt voor bijvoorbeeld zwaluwen, die vogels hebben weer andere (voor- en) nadelen.

Sommige vogelgaten zijn van oorsprong kortelinggaten.

Tekst: Jean Penders (04-2007). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders