Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Schroevendraaier

Wat is een schroef waard zonder schroevendraaier? Om de schroef met een spiraalbeweging langzaam ergens in te laten verdwijnen moet deze rondgedraaid worden. In de gleuf aan de bovenkant van de ouderwetse, degelijke schroef past van alles, een muntje bij een heel grote schroef bijvoorbeeld. Maar daarmee kun je meestal niet genoeg kracht zetten, dus is een plat uitlopende staaf met aan de andere kant een lekker in de hand liggend handvat eraan ideaal. En dat is de schroevendraaier.
Voor de kruiskopschroeven is het bijpassende type schroevendraaier nodig (en dat steekt heel nauw). Vooral bij grotere schroeven is een vierkante of zeshoekige kop handig, want met een steeksleutel of Engelse sleutel kun je meer kracht zetten dan met een schroevendraaier.
Ook veel (schroef)bouten moeten met een schroevendraaier vastgezet worden.
Een schroevendraaier is bijna altijd wel bij de hand. Heel handig, bijvoorbeeld wanneer er even geen beitel te vinden is. Alleen valt het dan na veelvuldig misbruik niet meer mee om te voorkomen dat de schroevendraaier steeds maar weer uit de gleuf van de schroeven schiet.




Tekst: Jean Penders, 02-2006. Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders