Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Pulvinar

Het klassieke kapiteel heeft aan de bovenzijde een abacus, die soms - bijvoorbeeld bij het Dorische kapiteel - op een losse dekplaat lijkt. Het is echter de dekplaat van het kapiteel: de abacus is uit hetzelfde blok natuursteen gehouwen.
In de Byzantijnse kunst verschijnt tussen het kapiteel en de erop rustende bogen of architraven een extra dekplaat die 'los' op het kapiteel ligt. Dit is de pulvinar. Het is een fors vierkant blok dat naar onder toe smaller wordt. Vaak is het onversierd, maar soms is het wel voorzien van reliëf. Wanneer de pulvinar dan ook nog eens heel dik is, lijkt het wel of er twee kapitelen op elkaar gestapeld zijn. Doordat veel spolia toegepast werden is in een arcade dit typisch Byzantijnse element bij de ene zuil op een Romeins kapiteel gelegd, bij de volgende op een Byzantijnse imitatie ervan of een werkelijk originele creatie.
In de latere architectuur verschrompelt de pulvinar tot een plattere dekplaat, waarvan de vorm niet vast ligt: dit is het kussenblok. In één en dezelfde romaanse kloostergang kan het ene kapiteel wel, het andere niet van een kussenblok voorzien zijn. De Byzantijnen waren hierin consequenter.




Tekst: Jean Penders, 03-2006. Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders