Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Preekstoel

Het Woord is steeds belangrijk geweest in de kerk. De plaats die het daar letterlijk en figuurlijk innam heeft een hele ontwikkeling doorgemaakt. Een verhoging is altijd handig, wanneer men zich voor een menigte verstaanbaar wil maken. De vroeg-christelijke kerk had zowel rechts als links een preekstoel (ambo) met aan twee zijden een trap. Later schoof de preekstoel door het interieur van de kerk: als los meubel, als onderdeel van het oksaal, als bescheiden of fors bouwsel tegen een pijler of muur.
Aan het eind van de middeleeuwen komt vrij algemeen de nu bekende vorm tot stand. De kuip is het belangrijkste deel: daarin staat de spreker. De kuip rust op een voet of hangt aan de muur. Om het geluid wat richting te geven hangt boven de kuip een klankbord. Bij diverse geloofsrichtingen wordt het gehoor enigszins beschermd door de aanwezigheid van een zandloper, die de spreektijd 'klokt'.
Van veel kerken, vooral de hervormde, vormt de preekstoel het mooiste interieurstuk. De 17e eeuw heeft daar veel eenvoudige, maar fraai gesneden kansels voortgebracht. Rooms-katholieke kerken kregen in de barok niet zelden een preekstoel die als een spektakelstuk was uitgevoerd en de indruk wekte dat de priester daaraan weinig meer hoefde toe te voegen.





Tekst: Jean Penders, 01-2006. Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders