Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Moordstrookje

'Moordstrookje' is in 2018 door de Vlamingen uitgeroepen tot het 'woord van het jaar'. Wie weleens in België gefietst heeft over een van de beruchte brede rechte wegen snapt die keuze. Voor fietsers is er vaak maar een miniem strookje beschikbaar met een erbarmelijk slecht wegdek. Extra gevaarlijk is dat het moordstrookje vaak maar aan één kant van de weg is aangebracht, ook bij onoverzichtelijke bochten. Voor een tegemoet komende fietser moet je dan wel uitwijken naar de baan van het razende verkeer, met alle gevolgen van dien.
Is in het 'fietsland Nederland' dan wel alles goed in orde? Ja, we kennen vrijliggende fietspaden en anders is er wel een fietsstrook aan de rand van het wegdek, door een geschilderde fiets gemarkeerd en speciaal aangelegd voor fietsers. Maar klopt dat mooie beeld wel?
Wanneer een fietspad te smal is of slecht berijdbaar, dan is dat vervelend. Is dat het geval met een fietsstrook, dan is het gevaarlijk. Toch is het rijden op die strook verplicht. Een fietssuggestiestrook is niet verplicht, maar is die echt niet berijdbaar, dan respecteert menig automobilist de fietser niet.
Het fietsland bij uitstek kent dus heus wel moordstrookjes.

Tekst: Jean Penders (01-2019). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders