Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Lourdesgrot

De wonderen zijn de wereld nog niet uit, tenminste, de wereld van de Rooms-Katholieke kerk. De verhalen uit de middeleeuwen over wonderen worden door ons nu nogal eens als 'wonderlijk' ervaren. Maar ook bij recentere wonderen speelt het geloof erin een duidelijk rol.
Een heel bekend verhaal stamt uit Lourdes, waar op 11 februari 1858 Bernadette Soubirous een verschijning had: de Heilige Maagd Maria, die zich de Onbevlekte Ontvangenis noemde. Er volgden nog veel verschijningen en genezingen op voorspraak van Maria. Lourdes werd een van de bekendste bedevaartplaatsen met veel processies. Vanuit een heilig geloof, of vanuit een 'baadt het niet, dan schaadt het niet', gingen (en gaan) heel wat zieken daarheen op bedevaart.
Een hele reis, dus het zou wel handig zijn als er een mini-bedevaart mogelijk was. Op veel plaatsen werd daarom op het einde van de 19e eeuw een 'rustieke' Lourdesgrot gebouwd, bij een parochiekerk en nog vaker in de tuin van een klooster. Essentieel daarin was een beeld van Maria, zoals die er volgens Bernadette uitzag bij de verschijningen: "een dame in het wit met een blauwe sjerp en de rozenkrans in de hand". Een beeld van de knielende Bernadette voor de grot maakte het beeld compleet. In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog beleefde de rage een heropleving.
Het zal niet verbazen dat er vooral ten zuiden van de grote rivieren (restanten van) Lourdesgrotten zijn te vinden. Maar een opmerkelijk bewijs voor de populariteit van deze devotie is toch wel een Loudesgrot in de allerbekendste bedevaartplaats: Rome.

Tekst: Jean Penders (01-2017). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders