Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Limes

De grens van het Romeinse rijk is in de loop van vele eeuwen steeds verder naar het noorden verschoven. Vanuit Italië werd zuid-Europa verder veroverd. Ook Gallia (Frankrijk) viel voor Caesar (behalve misschien het dorpje van Asterix) en daarna waren onze streken aan de beurt. Bij ons stokte de overwinningsroes: boven de grote rivieren bleken de Friezen een tikkeltje te wild.
Een rivier is een duidelijke grens en relatief gemakkelijk te verdedigen. Dat werd voorlopig in Duitsland en Nederland de Rijn. Aan de Romeinse kant was daarvoor een goede weg (heerbaan) nodig, versterkt met wachttorens en op regelmatige afstanden een castellum. Deze verdedigingslinie heet de limes.
Later werd in zuid-Duitsland (en in de oostelijker gelegen streken) de Donau de grens. De limes tussen Rijn en Donau moest het dus doen zonder waterloop. Toen ook Engeland viel (niet: 'Groot-Brittanië'!) was er aan de noordzijde een limes nodig, voorzien van een muur, van zee tot zee. Van de twee muren aldaar is Hadrians Wall de bekendste. Met zijn poorten en forten geeft dit complex ons een goede indruk van de limes.

Tekst: Jean Penders (09-2006). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Simon van den Bergh