Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Kooromgang

Het koor van de kerk is de plaats waar het belangrijkste gebeurt: hier staat het hoofdaltaar. In de liturgie speelt dit een hoofdrol. Maar er gebeurt meer in een kerkgebouw. Zeker in de middeleeuwen werd de euchristieviering aangevuld met vele andere ceremoiën, waaronder grote of kleine processies. Dit is één van de redenen waarom de zijbeuk vaak als het ware rond het priesterkoor werd doorgetrokken, waardoor bijvoorbeeld relieken rondgedragen konden worden: dit is de kooromgang.
Een andere reden was de behoefte aan meer altaren, en een krans van straalkapellen, aansluitend op de kooromgang, bood daartoe een goede gelegenheid.
De kooromgang werd met de koorafsluiting nadrukkelijk afgegrensd van het priesterkoor: wat daar gebeurde mocht niet verstoord worden.
De kooromgang komt op in de romaanse bouwkunst en is gebruikelijk bij de wat grotere gotische kerken. Er zijn wel regionale verschillen: in Maastricht hebben de meeste kerken geen kooromgang. De Onze-Lieve-Vrouwekerk is een rijke uitzondering, die is zelfs al vroeg van een galerij voorzien, zoals die tot in de vroeggotiek wel meer voorkwam. Een enkele keer heeft een kerk twee kooromgangen, zoals de kathedraal van Bourges.





Tekst: Jean Penders, 12-2005. Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders