Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Kelkkapiteel

De hoofdvorm van een kelkkapiteel is genoemd naar de kelk. Dat lijkt duidelijk, maar kelken komen voor in tal van vormen. Het gaat hier om het type kelk dat bovenaan heel breed is en dan direct inzwenkt tot een smalle vorm. Het tegengestelde dus van het gemiddelde wijnglas: dat blijft onder de rand nog breed en daarom gaat er lekker veel in.
Het kelkkapiteel in de genoemde vorm komt onder meer voor in de romaanse architectuur, maar het lijkt een zeldzaam verschijnsel. En toch: schijn bedriegt. Een romaans of gotisch bladwerkkapiteel is afgeleid van het klassieke Corinthische en het composiete kapiteel. Zodra we daar de uitkrullende bladeren van afhakken, blijkt het lijf van het kapiteel de genoemde slanke kelkvorm te hebben.
In de middeleeuwse kapitelen zijn het niet alleen bladeren, die het ranke lijf verhullen, het kunnen ook monsters of bijbelse figuren zijn.
Voor wat betreft de hoofdvorm is het kelkkapiteel het tegengestelde van het teerlingkapiteel: daar is zoveel mogelijk van het blok natuursteen behouden.




Tekst: Jean Penders, 01-2006. Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders