Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Hoogreliëftegel

Tegels zijn meestal vlak. Bij vloertegels is dat wel zo praktisch, maar ook wandtegels tonen zelden reliëf. Het zou ook als snel een drukke bedoening worden in de keuken, badkamer of WC. Sinds het begin van de 20e eeuw zien we wel regelmatig gewone reliëftegels, die hebben licht verhoogde randen om patronen heen. De genoemde bewaren gelden dan niet, want alleen de omtrek van afbeeldingen steekt ietsje uit.
Bij wat monumentalere architectuur is de behoefte aan kunstzinnige versiering groter dan in de doorsneewoning. Niet alleen bouwsculptuur voldoet aan die behoefte, ook met diverse soorten bouwceramiek kunnen accenten in de architectuur gelegd worden.
De reliëftegel is een bescheiden variant hiervan, in feite een klein stuk bouwceramiek. Daarom worden deze tegels, al dan niet met variaties, meestal in hele reeksen aangebracht. Goede voorbeelden zien we in de openbare gebouwen van de wederopbouw-architectuur. De traditie is al veel ouder: de Hanzegotiek wordt er welhaast door gekenmerkt. Soms zien heiligen in eindeloze rijen op ons neer.
Bakstenen met ingebakken ornament grenzen aan de hoogreliëftegels. De grens met de het ceramisch reliëf is duidelijker: één reliëf is dan opgebouwd uit meerdere gebakken elementen.

Tekst: Jean Penders (03-2009). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders