Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Entresol

Een verdieping ligt boven de begane grond en onder de zolder. Het is een bouwlaag waarvan er meer in één pand kunnen voorkomen, een flatgebouw toont dit duidelijk aan. Bij oudere huizen zijn de bouwlagen meestal niet allemaal even hoog. De begane grond is dan hoger dan de eerste verdieping, de tweede kan nog weer bescheidener zijn. Er zijn wel uitzonderingen, zoals de bel-etage: een hoge verdieping die boven een qua functie minder belangrijke begane grond ligt.
Terug naar de hoge begane grond: van de late middeleeuwen tot en met de 17e eeuw 'hing' hierin vaak een insteek, bijna steeds achterin. Hierin was een klein, zeer laag kamertje ondergebracht, vanwaar de winkel of werkplaats in het hoge voorhuis overzien kon worden. En lekker warm, want warmte stijgt.
Bij verbouwingen 'die niks mogen kosten' werd niet zelden in later tijd de insteek doorgetrokken tot de voorgevel. Hierdoor werd ze een echte verdieping, maar wel een heel bescheiden exemplaar. Voor deze lage 'tussenverdieping' wordt de term 'entresol' gebruikt.
Het woord entresol kom je vooral tegen in beschrijvingen van de rijkere 19e-eeuwse huizen, die gebouwd werden met zo'n ondergeschikte ruimte, bijvoorbeeld voor het personeel. In Parijs is zo'n tussenverdieping vaak in de gevel gecamoufleerd door deze met de begane grond samen te vatten, bijvoorbeeld in een hoge boog. Of door de indruk te wekken dat er maar één hoog venster is met een tussendorpel.

Tekst: Jean Penders, 04-2006. Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders