Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Dakpancombinatie

Door de machinale productie van dakpannen werden kop- en zijsluitingen mogelijk. Dat was een hele verbetering bij fikse regenbuien. Maar, zoals bekend, heeft een voordeel vaak een nadeel. De oud-Hollandse pan kende weinig variatie en bij een reparatie kon een nieuwe pan probleemloos tussen de oude geschoven worden. Hij paste altijd wel. De nieuwe tijd betekende dat het hebben van een voorraad passende dakpannen heel belangrijk werd. Een kapotte pan vervangen door een heel ander type was nu bijna uitgesloten.
Deden de fabrikanten het erom? Heel veel dakschilden zijn in de loop der tijden compleet van nieuwe pannen voorzien, alleen omdat het oude type niet meer verkrijgbaar was. Erger nog: wanneer bewoners van een dubbelhuis hun dakbedekking vervingen, hadden hun buren een probleem. Alleen met kunst- en vliegwerk kon op de overgang een aansluiting gemaakt worden, meestal in de vorm van een niet al te fraaie loodslabbe, om de niet passende zijsluiting te omzeilen.
Slechts hoogst zelden kom je dan ook dakpancombinaties tegen. Vooral de kop- en voetsluiting van verschillende types dakpan levert kopzorgen. Een enkele keer lukt het om, bijvoorbeeld, zeldzame Hamerpannen te redden door hun voetsluiting min of meer aan te sluiten op de kopsluiting van tuiles du nord.

Tekst: Jean Penders (02-2009). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders