Klik hier voor deze zoekplaat (met werkende links en gegevens)
Bouwlaag

Een bouwlaag is een bovengronds deel van een gebouw dat ligt tussen twee volledige balklagen. Deze wat omslachtige omschrijving geeft al aan dat niet alles zomaar een bouwlaag genoemd kan worden. Gewoner geformuleerd kun je zeggen dat de begane grond plus de verdiepingen de bouwlagen zijn. Een verdieping is dus wel een bouwlaag, maar omgekeerd is het aantal verdiepingen niet het aantal bouwlagen, omdat je dan de begane grond niet mee zou tellen. Niet als bouwlaag gelden de kelder, de zolder en de vliering.
Een ruimer begrip dan 'bouwlaag' is 'niveau': daaronder verstaan we alle hiervoor genoemde delen van een gebouw, van de keldervloer tot de nok.

Niet meteen duidelijk zijn diverse tussenvormen. Daarvan zijn wèl een bouwlaag: het onderhuis, de zolderverdieping, de verdakte verdieping en de zoldervervangende verdieping, de terugliggende verdieping.
Niet als bouwlaag gelden: de kap met plat (die bevat een zolder), de dakuitbouw en de leugenaar. De grenzen zijn soms moeilijk te trekken, gelukkig bestaat er geen nationale bouwhistorische-termen-inspectie.

Om het nog moeilijk te maken: een voorgevel heeft vaak een bouwlaag méér dan het pand erachter. Achter de bovenste gevelbouwlaag gaat dan de zolder schuil.

Tekst: Jean Penders (02-2009). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders