Klik hier voor grote foto (met gegevens)
Rouwbord

Het is gebruikelijk om op een graf een grafsteen te leggen. Dat geldt op het kerkhof en ook (vroeger) bij begravingen in een kerk. In dat laatste geval werd daarnaast, of in plaats daarvan, vaak een grafteken aan de muur gehangen of daarin ingemetseld, in de nabijheid van het graf: een epitaaf.
Helemaal los van de feitelijke begraafplaats staat het rouwbord. Het wordt ook wel 'wapenbord' genoemd, want meestal gaat het om een zwart fond, waarop, naast namen en data, een al dan niet gekroond of gehelmd familiewapen staat. Bij de 'rouwkas' ('cabinet d'armes') heeft het bord de vorm van een nis, doordat het fond omsloten wordt door een zwaar geprofileerde lijst.
Dat vanaf 1795 de pronktekenen van de adel minder op prijs gesteld werden, ligt voor de hand. De rouwborden die we in Nederland zien, hangen meestal in protestantse kerken en dateren veelal uit de 17e of 18e eeuw. Katholieke kerken waren toen niet toegestaan. Toch is het niet zo dat de (katholieke) kerken vóór die tijd (of elders) geen rouwborden kenden. De oudste vermeldingen van rouwborden zijn uit de 14e of 15e eeuw.
De rouwborden geven geen representatief beeld van de samenleving: alleen belangrijke personen kregen een rouwbord. De kerk vroeg een behoorlijk bedrag voor het ophangen van dergelijke borden, ook voor het aanbrengen van wapenschilden op zerken en grafmonumenten. Het gaat hier dus om het slim commercieel uitbuiten van de pronkzucht van hen die het zich konden permitteren.

Tekst: Jean Penders, 05-2012. Bronnen: zie literatuurlijst. Foto: Jean Penders