Klik hier voor grote foto (met gegevens)
Persienne

Luiken zijn handig om vensters grondig van de buitenwereld af te sluiten. Zo grondig dat licht en lucht helemaal buiten blijven, en dat is niet altijd gewenst. Daarom kwam in de 19e eeuw de persienne op: een luik dat niet helemaal 'dichtgeplankt' is, maar voorzien is van schuin geplaatste latjes, de 'bordjes', die net genoeg licht doorlaten om binnen nog wat te kunnen zien. En genoeg lucht om op een warme zomerdag de ideale zonwering te blijken.
De bordjes zijn zo geplaatst dat de regen naar buiten afgevoerd wordt, wanneer de persiennes gesloten zijn. Staan ze bij een bui open, dan werken ze averechts, en dat geeft op den duur een aftekening op de muur. Daardoor laten ze ook na hun verwijdering soms nog sporen achter.
Handiger dan de persiennes zijn de andere zonneblinden: de jaloezieën, met hun draaibare bordjes. Daardoor zijn ze kwetsbaarder. Een mengvorm is de zonneblinde met persienne-deel en jaloezie-deel. Soms zit onderaan een klep-deel, dat als een apart luikje opengezet kan worden.





Tekst: Jean Penders, 06-2005. Bronnen: zie literatuurlijst. Foto: Jean Penders