Klik hier voor grote foto (met gegevens)
Kariatide

Toen de oude Grieken bij het Erechtheion in Athene op het idee kwamen om de schacht van de zuilen van de voorhal door beelden van vrouwen te vervangen hebben ze dit niet bedoeld als eerbetoon aan de vrouw als het sterke geslacht. De beelden waren vernederend bedoeld: het zijn de vrouwen van Caria, een Griekse stad die in de strijd met de Perzen de kant van de vijand gekozen had. Nadat de mannen gedood waren werden de vrouwen als slavinnen meegevoerd en werden ze - tot in eeuwigheid - gebruikt als lastdragers. Gezien de fiere, soms zelfs gewapende kariatiden uit later eeuwen, is hun oorsprong vergeten.
In ieder geval zijn architectuur en beeldhouwkunst zelden zo mooi verweven geweest. Het is dan ook niet voor niets dat dit motief zo vaak nagevolgd is in de beeldende kunst. Een bekend Nederlands voorbeeld zijn de vier 'Britse hoeren' die voor de Winkel van Sinkel in Utrecht per schip aangevoerd werden. De gietijzeren beelden uit Engeland waren te zwaar en kostten de middeleeuwse stadskraan het leven.
De mannelijke tegenhanger van de kariatide is de atlant. Komt de vrouw of man niet helemaal in beeld, met andere woorden, rijst de figuur uit ranken omhoog, dan gaat het om een herme.




Tekst: Jean Penders, 06-2005. Bronnen: zie literatuurlijst. Foto: Jean Penders